Yunanistan, Avrupa Birliğine üye bir ülke olup, Schengen anlaşmasının bir parçasıdır. Bu iki üyelik, Yunanistan'ı ziyaret etmek isteyen yabancı vatandaşların vize gerekliliklerini belirlemektedir.
Schengen Vizesi, Schengen bölgesi dahilinde 90 güne kadar seyahat etme hakkını tanımaktadır. Vize uygulamalarıyla ilgili yetkilerin belirlendiği yönetmeliğe göre, vizenizi seyahat edeceğiniz veya seyahatinizin önemli bir bölümünü geçireceğiniz ülke temsilciliğinden temin etmeniz gerekmektedir. Farklı Schengen ülkelerine seyahat etmeyi planlıyorsanız, vize almak için en uzun konaklama yapacağınız ülkenin temsilciliğine başvurmalısınız.
Türkiye dışındaki bazı ülke vatandaşları için vize işlemlerinin proses süresi normal şartlarda 15 iş günüdür. Bu sebeplerle yoğunluklar da göz önünde bulundurularak Vize başvurusunun olabildiğince erken yapılması önerilir.
Yabancı vatandaşların Türkiye’de ikamet izinlerinin bulunduğunu kanıtlamaları gerekmektedir. Yunanistan Başkonsolosluğu vize başvurularının değerlendirme işlemini başvuru sahibinin sosyal, ve ekonomik durumunu incelenmesi esasını temel alır. Bu amaçla başvuru sahibinin şahsi dokümanlarını talep eder. Geçici olarak öğrenim görmeye gelen öğrencilerden ise ebeveynlerin dokümanlarını talep etmektedir. Bu dokümanların İngilizce veya Yunancaya noter tasdikli olarak çevrilmiş olması gerekmektedir.
Türkiye dışında başka bir ülkede doğmuş başvuru sahiplerinin, yakın bir zaman içerisinde biyometrik verilerini vermiş olsa dahi başvurusu ile beraber tekrardan parmak izi vermeleri gerekmektedir.
Aşağıda verilen web sitesi adresinden Yunanistan’ın vize uyguladığı ülkeleri görebilirsiniz:
Ana konaklama yeriniz (en uzun süreyi geçireceğiniz Schengen ülkesi) Yunanistan ise veya; Schengen ülkelerinde kalış süreniz aynı, ancak Yunanistan, Schengen alanına ilk giriş noktanız ise.
Schengen vizesi, Schengen bölgesindeki bir veya birkaç ülkeyi ( Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, izlanda, italya, Yunanistan, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, ispanya, isveç, isviçre, Polonya, Slovenya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Malta, Estonya, Litvanya, Letonya ve Macaristan) ziyaret etmek istediğinizde gerekmektedir.
Yunanistan Schengen vizesi evrakları, mevcut koşullara göre değişiklik gösterebilmektedir.Yunanistan Turistik Vizesi güncel evrak listesini isteyiniz. Yunanistan turistik vizesi güncel evrak listesi e-posta adresinize gönderilecektir. Doğru evraklarla, eksiksiz bir vize başvurusu yapmak için lütfen Uzman Vize temsilcilerimizi arayınız.
Seyahat başlangıç tarihinden en az 15 iş günü öncesinden başvurunuzu yapmanızı öneririz. Normal şartlarda Başkonsolosluk tarafından vize kararının verilmesi 4-5 iş günü gerektirmektedir ancak başvuru sahibinin uyruğu iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir.
Normal şartlarda Vize işlem süresi 5 ila 15 iş günü arasındadır. Başvurunuz Başkonsolosluğa ulaştıktan sonra işlem süreci normal şartlarda 4 ile 5 iş günü arasındadır.
VİZE EVRAK LİSTESİ:
Tam ve eksiksiz doldurulmuş ve şahsen imzalanmış başvuru formu
Geçerli Pasaport: Pasaportunuz son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olmalıdır ve en az iki adet karşılıklı boş vize sayfası bulunması gerekmektedir. Pasaportunuzun geçerlilik süresi, talep edilen vize süresinin bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli olmalıdır.
Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet Biometrik Fotoğraf – bilgisayarda taranmış fotokopiler kabul edilmemektedir. (fotoğraflar beyaz arka zeminde çekilmiş olmalı ve başvuru formuna yapıştırılmalıdır) Bakınız Fotoğraf Özellikleri
Sigorta: 30.000 Euro veya $50.000 tutarında, Schengen bölgesindeki tüm seyahat sürenizi kapsayacak şekilde geçerli olan seyahat sağlık sigortasının orijinali, fotokopi kabul edilmemektedir. Çok girişli vizeye sahip iseniz, minimum olarak ilk gidiş sürenizi kapsayacak şekilde bir seyahat sigortasına sahip olmanız gerekmektedir.
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Pasaport fotokopisi: Pasaportun kimlik bilgilerinin yazılı olduğu sayfanın fotokopisi. Daha önce Schengen veya başka bir ülkeden vize aldıysanız o vizenin bulunduğu sayfaların fotokopisi.
Gidiş-dönüş uçak bilet rezervasyonu (orijinal bilet talep edilebilir);
Turla seyahat edilecekse tur programı.
Konaklama rezervasyonları (Otel rezervasyonu gösteren belge)
İşveren mektubu. Şirketin antetli kağıdına yazılmış, kişinin pozisyonunu, işe başlama tarihini, maaşını, izinli olduğu süreyi ve dönüşünde işe devam edeceğini teyid eden mektup; (orijinal nüsha, fotokopi kabul edilmez).
SGK işe giriş bildirgesi ( barkodlu veya eski tip ise şirketten ıslak imzalı kaşeli olmalı) ve SGK "hizmet dökümü" ( E-devletten barkodlu veya SGK'dan ıslak imzalı kaşeli alınır) ;
Son 3 aya ait kaşe ve ıslak imza ile onaylatılmış maaş bordroları. Eğer yeni bir işe başladıysanız daha önceki iş yerinize ait bilgileri ve maaş bordrolarını sunabilirsiniz. Sözleşmeli çalışılıyor ise sözleşme fotokopisi.
Türkiye’de ya da Avrupa’da bulunan mal varlıklarınız (tapu fotokopileri);
Son 3 aya ait kişisel banka hesap cüzdanlarının orijinalleri.(hesap hareketleri) Hesap dökümü internet bankacılığından çıktı alındı ise bankadan ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır;
Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi;
Vergi levhası kopyası;
İmza sirküleri kopyası;
Son 3 aya ait Faaliyet Belgesi ( ıslak imzalı ve kaşeli orijinal nüsha veya Ticaret Odasının web sayfasından alınmış e-imzalı çıktı www.ito.org.tr ).
Sunduğunuz belgeler (iş evrağı, tapu, banka hesap cüzdanı, öğrenci belgesi v.b.) yetki alanımızdaki iller haricinde ise, lütfen aşağıda hatırlatmalar bölümünü okuyunuz.
Hatırlatmalar:
Sunulacak olan tüm belgelerin son 3 aya ait belgeler ( güncel) olmalıdır.
Yunanistan Başkonsolosluğu tarafından görüşmeye çağırılabilir, ek belge ya da orijinal belge sunmanız istenebilir.
Belge eksikliği, Schengen kuralları dahilinde başvurunuzun reddedilmesine sebep olabilir.
Başvurunuz 3.cü bir şahıs (aile üyeleri de buna dahildir) tarafından yapılacak ise biyometrik veri (parmak izi)vermeniz gerekip gerekmediğini kontrol ediniz. 3.cü şahsın başvurunuzu yapabilmesi için bu kişinin kimlik fotokopisi ve noter tasdikli yetkilendirme yazınızın başvuru esnasında sunulması gerekmektedir.
Başvuru formunun başvuru sahibi tarafından imzalanmış olması gerekmektedir.
Yunanistan Başkonsolosluğu başvuru sahiplerini tekrar biyometrik veri(parmak izi) alınması için çağırma hakkını saklı tutar.
Başvuru sahipleri çalışmıyor ve geçimleri aile üyeleri tarafından karşılanıyor ise (öğrenci, çocuk ya da ev hanımı vb.) geçimi sağlayan aile üyesinin maddi durumunu gösteren belgeler başvuru sahibinin dosyasına kanıt olarak eklenir.
Yabancı ülkeler tarafından düzenlenmiş dokümanların, noter tastikli Yunanca veya İngilizce çevirilrinin sunulması gerekir.
Seyahat tarihlerini kapsayan geçerli bir Schengen vizesinin olduğu durumlarda vize başvuruları kabul edilmeyecektir.
Başvuru formunda belirtilen telefon numaraları başvuru sahibine ait olmalıdır Evlenme, boşanma vb. durumlarda soyisim değişikliği nedeniyle güncellenmeyen pasaportlar geçerli değildir.